top of page

KONFERENCIJA O MEDICINSKOM I BIOLOŠKOM INŽINJERINGU 2019, BANJA LUKA

CMBEBIH 2019 je najveća konferencija u oblasti biomedicinskog inžinjeringa na području jugoistočne Evrope, koja je već treću godinu u Bosni i Hercegovini okupila vodeće stručnjake iz ove oblasti. Ovogodišnja CMBEBIH održana je u Banja Luci, u periodu 16-18. maja, u prostorijama Banskog dvora i Hotela Bosna. Organizator ove konferencije je Društvo za medicinski i biološki inžinjering u BiH (DMBIUBiH), u koorganizaciji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Banja Luci i Farmaceutskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu. Konferenciju su podržali i, također, u njenom radu aktivno učestvovali predstavnici najvažnijih međunarodnih institucija za biomedicinski inžinjering: IFMBE, EAMBES, IEEE, BH Futures Foundation i ESEM.

O značaju konferencije dovoljno govori činjenica da je okupila 500 istraživača, akademika, predavača i studenata iz 45 zemalja svijeta. Ovo je bila izuzetna prilika da naučnici i mladi istraživači iz BiH, rame uz rame sa kolegama iz cijelog svijeta razmijene znanja, iskustva i istraživanja u biomedicinskoj oblasti.

Na Konferenciji je predstavljeno 116 radova, od kojih su 22 rada sa Farmaceutskog fakulteta, objavljenih od strane Springer-a i Springer Nature-a, a edukativni karakter konferencije potvrdilo je i takmičenje studenata, u obliku studentske sesije, koji su još jednom pokazali da BiH ima značajan potencijal za razvoj medicinskog i biološkog inžinjeringa. U okviru studentske sesije predstavljeno je 20 studentskih radova, među kojima su se našli i radovi studenata našeg fakulteta.


Studenti su pokazali odlične prezentacijske vještine i oduševili auditorij rezultatima svojih istraživanja, stoga smo izuzetno ponosni na sve njih i od srca im čestitamo na postignutom uspjehu, a posebne čestitke timu sa radom pod nazivom „Development of a diagnostic support software in the clinicobiochemical evaluation of secondary amenorrhea diagnosis“, koji je zauzeo prvo mjesto na studentskoj sesiji. Tim je predvodila kolegica Nikolina Begović, koja je ujedno i prezentovala rad na spomenutoj sesiji, a pored nje tim čine: Amina Džiho, Lamija Aliman, Igor Đukić, Arnela Tarakčija, Vedad Terzić, Neven Meseldžić, Selma Imamović, Tanja Dujić, Maja Malenica, Tamer Bego. Kao nagradu za osvojeno prvo mjesto, kolegica Nikolina je osigurala učešće na konferenciji Medicon, koja se ove godine održava u Portugalu.

Obzirom na uspjeh studentske sesije i na kvalitet prezentovanih radova, sudije su odlučile, pored regularna prva tri mjesta, obradovati i četvrti tim specijalnom nagradom u smislu registracije na neku od mnogobrojnih IEEE konferencija. U pitanju je rad kolege Harisa Hadžovića i njegovog tima kojeg čine: Minela Alić, Anida Dedović, Anesa Sušić, Berina Tatlić, Zerina Zorlak, Nermina Žigić, Maja Malenica, Tamer Bego. Iskrene čestitke i njima.


Ovakvo finale Konferencije poslalo je jasnu poruku da mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine itekako mogu da odgovore na evropske i svjetske izazove i da, u saradnji sa svojim profesorima i mentorima, i ubuduće planiraju ići u korak sa novitetima s ciljem unapređenja kvaliteta zdravstvenog sistema i života u BiH, te s ciljem afirmacije bosanskohercegovačkih univerziteta.

Recent Posts

See All

Opmerkingen


logo.png
bottom of page