top of page

Predavanje gostujućeg istraživača Instituta „Vinča“ Beograd, RSUniverzitet u Sarajevu-Farmaceutski fakultet je organizirao predavanje Dr Jasmine Grbović-Novaković, Naučnog savjetnika, uglednog istraživača sa Instituta za nuklearne nauke „Vinča" u Beogradu, Republika Srbija (https://www.vinca.rs/istrazivanja/istrazivaci/jasmina-grbovic-novakovic-naucni-savetnik).

Predavanje na temu “ Prirodni materijali za primjenu u energetici, zaštiti životne sredine i biomedicini” je održano u četvrtak 02.11.2023. godine s početkom 9,00 sati u sali Univerziteta u Sarajevu-Farmaceutskog fakulteta.

Dr Jasmina Grbović-Novaković je osnivač je i rukovodilac Centra izuzetnih vrednosti za vodoničnu energetiku i obnovljive izvore energije CONVINCE koji je osnovan i akreditovan 2018. godine, a reakreditovan 2022. godine. Rukovodilac je bilateralnih naučnih projekata sa Španijom, Francuskom, Italijom, Crnom Gorom i Hrvatskom, Član je Upravnih odbora više međunarodnih COST akcija. Rukovodilac je NATO Science for peace projekta, kao i više projekata koje finasira Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije. Od 2010. do 2020. godine bila je Predsednik Srpskog društva za mikroskopiju. Jedan je od osnivača nevladine organizacije “Inicijativa za vodoničnu energetiku Srbije”. Član je Komisije za sticanje zvanja Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija od 2020. godine i recenzent Nacrta aktuelne Vodonične strategije Republike Srbije. Dobitnik je nagrade Međunarodnog udruženja za vodoničnu energetiku (International association for hydrogen energy) za izuzetan doprinos razvoju vodonične energetike na ovim prostorima (Outstanding service award for 2009). Od marta 2020. Godine je Kongresni ambassador Srbije. Autor je ili koautor preko 250 naučnih radova štampanih u celini u časopisima ili zbornicima konferencija: 70 radova u časopisima sa SCI liste, preko 170 radova na međunarodnim konferencijama i 3 poglavlja u monografijama. Bila je predavač po pozivu na 9 međunarodnih konferencija, kao i organizator više od 20 međunarodnih konferencija. Bila je gostujući urednik knjige Novel Perspectives on Hydrogen Storage in Solid Media i međunarodnog časopisa Journal of Hydrogen Energy 2013. i 2020. godine. Pridruženi je urednik časopisa Gas Science and Engineering. Na nacionalnom Forumu za zelene ideje Fondacije Trag dobitnik je nagrade za projekat iz oblasti socijalnog preduzetništva. Na takmičenju Pokreni se za posao dobitnik je nagrade za inovaciju i pokretanje biznisa. Mentor je 4 master i 7 doktorskih disertacija od kojih 2 u inostranstvu. Ima preko 1500 citata i Hiršov indeks 25.

Majka je troje djece ( bliznakinja od 10 godina i dječaka od 9).Commentaires


logo.png
bottom of page