top of page

SIMBOL SJEĆANJA NA GENOCIDPoštovane i ožalošćene porodice žrtava u Srebrenici, poštovani preživjeli, dragi studenti i uposlenici, cijenjeni kolege i kolegice,


Danas, kao i prethodnih godina, obilježavamo Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. S tugom i poštovanjem prisjećamo se jula 1995. godine, kada su nevine duše brutalno oduzete, ostavljajući trajnu ranu na našem kolektivnom pamćenju. Naša savjest i čovječnost nalažu da se sa dubokim osjećajem bola i saosjećanja prisjetimo svih onih koji su izgubili svoje živote.


Simbol ovog sjećanja, cvijet "Sjećanje", stoji kao znak borbe protiv genocida i masovnih stradanja. Bijele latice ovog cvijeta simboliziraju čistoću i nevinost izgubljenih života, dok jedanaest latica predstavlja datum tragedije, podsjećajući nas na 11. juli, dan kada je počinjen strašan zločin.


Na današnji dan, važno je da se ne prisjetimo samo žrtava, već i njihovih porodica, koje i dalje nose teret gubitka. Takođe, trebamo se sjetiti preživjelih koji se svakodnevno suočavaju sa bolom i sjećanjima na izgubljene voljene. Naša je dužnost da im pokažemo da nisu sami i da njihova bol nije zaboravljena.


Genocid u Srebrenici nije samo tragedija jednog naroda, već je moralno posrnuće cijelog čovječanstva. Srebrenica je mjesto gdje su ljudska savjest i humanost bile poražene. Zato je važno da se danas, sjećajući se ove tragedije, posvetimo izgradnji svjetlijeg društva, u kojem će pravda i jednakost biti temeljne vrijednosti.


Naša odgovornost je da iz ove tragedije izvučemo pouke i da radimo na tome da se takva stradanja više nikada ne ponove. Moramo se boriti protiv ravnodušnosti i zaborava, jer samo tako možemo osigurati da žrtve genocida dobiju trajno mjesto u našim srcima i pamćenju.


Danas, iskazujemo naše najdublje poštovanje prema svim žrtvama Srebrenice. Ujedinimo se u mislima i djelima, prisjećajući se i ostalih nevinih žrtava širom svijeta. U svojoj duši napišimo recept za činjenje dobrih djela i bolje razumijevanje različitosti, koji će nas voditi ka stvaranju boljeg i pravednijeg društva.


Neka je vječni mir i spokoj dušama stradalih, a preživjelima šaljemo naše saosjećanje, nadu i obećanje da njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena.

Rahmet i mir dušama svih nevinih žrtava.

Comments


logo.png
bottom of page