top of page

SIMBOL SJEĆANJA NA GENOCID


Poštovane i ožalošćene porodice žrtava u Srebrenici, poštovani preživjeli naši studenti, dragi uposlenici Farmaceutskog fakulteta, cijenjeni studenti, kolegice i kolege. Danas nakon 26. godina ponovno obilježavamo i sjećamo se jednog od najvećih stradanja u posljednjih nekoliko decenija. Naša savjest i poštovanje prema svim ljudima nam nalaže da se sa bolom u duši prisjetimo svih žrtva koje su stradale u julu/srpnju 1995. godine. Iz te boli koju je osjetilo cjelokupno čovječanstvo planete Zemlje nastao je i cvijet “Sjećanje” koji predstavlja simbol borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi. Simbolizira nevino stradale ljude, kao i nadu da se to više neće ponoviti niti bilo gdje više dogoditi. Njegove bijele latice simobliziraju nevine duše stradalih a 11 latica simbolizira dan tragedije. Zato i mi danas suosjećajmo sa žrtvama, njihovim porodicama i sa svima onima kojima je nanesena bol.

Samo čovjek koji je sposoban da iz svega što se desilo izvuče pouku, moći će pokazati da žrtve neće biti zaboravljene i da težinu savremeno društvo ne smije zaboraviti i na njega ostati ravnodušno. Ma koliko mi pokušavali suosjećati sa žrtvama i njihovim porodicama istina o počinjenom zločinu neće biti potpuna dok svi oni koji su mučki ubijeni ne budu pronađeni i dok njihove duše ne nađu smiraj.

Srebrenica je moralno posrnuće, mjesto u kojem je poražen čovjek i njegova savjest, prošlost i sadašnjost, sjećanje i osjećaji, kraj i nastavak života, svakodnevna solidarnost u mislima i djelima, trajni podsjetnik okrutnosti, odgovornost i zajednička obaveza izgradnje svjetlijeg društva jednakog za sve ljude.

Danas iskažimo poštovanje prema srebreničkim žrtvama ali i ujedinimo misli s našim preživjelim studentima i njihovim porodicama. Prisjetimo se danas i svih ostalih zločina koji su počinjeni u ostalim dijelovima svijeta, pa i onih koji se dešavaju u ovom trenutku. U svojim mislima, u svojoj duši napišimo recept za činjenje dobrih djela i bolje razumijevanje različitosti koji će nas ujediniti u jedno iskreno društvo.

Neka je rahmet, vječni mir i spokoj dušama stradalih a preživjelima pošaljimo naše saosjećanje, našu nadu, pozitivnu energiju i obećanje da njihova žrtva i bol koju osjećaju i žive neće biti zaboravljeni.

logo.png
bottom of page