top of page

Prof. dr. Mohamad Haniki Nik Mohamed na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

Farmaceutski fakultet Univerziteta u Sarajevu je prošle sedmice ugostio prof. dr. Mohamad Haniki Nik Mohamed, uvaženog profesora sa Farmaceutskog fakulteta Internacionalnog islamskog univerziteta u Maleziji (Faculty of Pharmacy, International Islamic University Malaysia, IIUM).



U okviru svoje posjete, uvaženi profesor je održao predavanje pod nazivom "Pharmacotherapy of smoking cessation for tobacco use disorder". Danas se smatra da je pušenje bolest pod nazivom "ovisnost o duhanu", koja se po 10. Međunarodnoj kategorizaciji bolesti Svjetske zdravstvene organizacije vodi pod dijagnozom F17, u grupi ovisnosti o psihoaktivnim supstancama. Ovisnost o duhanu, kao i sve druge bolesti, zahtijeva rad na prevenciji, ali i sve važnijem liječenju.



Predavanje je upriličeno u Amfiteatru Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 26.02.2020. godine. Predavanju su prisustvovali zainteresovani studenti, specijalizanti, saradnici i nastavnici Univerziteta u Sarajevu. Prisutni na predavanju su imali priliku slušati o savremenim pristupima terapiji ovisnosti o duhanu, diskutovati o kompleksnosti određenih slučajeva i izazovima koje nosi farmakoterapija ovisnosti o duhanu, a prof. dr. Haniki je nudio odgovore utemeljene na bogatom iskustvu.



logo.png
bottom of page