top of page

MINISTRICA ZA NAUKU, VISOKO OBRAZOVANJE I MLADE, PROF. DR. ADNA MESIHOVIĆ, U POSJETI FARMACEUTSKOM FAKULTETU UNIVERZITETA U SARAJEVU

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade, prof. dr. Adna Mesihović, posjetila je Univerzitet u Sarajevu-Farmaceutski fakultet u cilju podrške razvoju visokog obrazovanja i naučnoistraživačkog rada u Kantonu Sarajevo.

Tokom posjete, naglašen je značaj investiranja u visoko obrazovanje i infrastrukturu za naučno istraživanje u cilju unapređenja akademske izvrsnosti i stvaranje optimalnih uslova za obrazovanje i istraživački rad studenata i akademskog osoblja.

Dekan Fakulteta, prof. dr. Fahir Bečić, predstavio je ministrici laboratorije i specijalizovanu opremu za istraživanje, čija je nabavka dijelom podržana i sredstvima Ministarstva.

„Zahvaljujući sredstvima Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade, uspjeli smo obogatiti našu naučno-istraživačku infrastrukturu, što nam omogućava provođenje naprednih istraživanja i pružanje obrazovanja po najvišim standardima našim studentima“, rekao je prof. dr. Fahir Bečić.

“Farmaceutski fakultet ima ključnu ulogu u obrazovanju novih generacija farmaceutskih stručnjaka čije je obrazovanje i usavršavanje važno za zdravstveni sektor Kantona Sarajevo i cjelokupnu društvenu zajednicu. Impresionirana sam izvrsnošću programa obrazovanja koji se pružaju na ovom fakultetu. Studenti ovdje stiču sveobuhvatno znanje o farmaceutskoj njezi, farmakologiji, farmaceutskoj tehnologiji i drugim relevantnim područjima. Studenti imaju i priliku da steknu praktično iskustvo kroz saradnju sa zdravstvenim ustanovama i provođenje istraživanja u moderno opremljenim laboratorijima. Posebno me raduje angažman i dostignuća fakulteta u istraživanju i razvoju u farmaceutskoj industriji, te ostavrene međunarodne saradnje. Kao ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih podržavam Farmaceutski fakultet Univerziteta u Sarajevu u njihovim nastojanjima da pruže vrhunski obrazovni program i da budu lideri u farmaceutskoj industriji. Zahvalna sam fakultetu na srdačnom dočeku i inspirativnoj posjeti,” zaključila je prilikom posjete ministrica Mesihović.

Inicijative i projekti koje podržava Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade ključni su za održavanje visokog nivoa istraživačke izvrsnosti na Fakultetu. S tim u vezi, posjeta ministrice prof. dr. Adne Mesihović Univerzitetu u Sarajevu-Farmaceutskom fakultetu, ne samo da simbolizira kontinuiranu podršku Ministarstva akademskim institucijama, već i priznaje značaj i utjecaj koji Univerzitet u Sarajevu-Farmaceutski fakultet ima u oblasti visokog obrazovanja, istraživanja i inovacije.





Recent Posts

See All
logo.png
bottom of page